reklama

Bylinky z truhlíku: Chuť i vůně na dosah ruky

Čerstvé bylinky z květináče nebo z truhlíku? Koření jen pár kroků od kuchyně? Pročpak ne? Na balkonech se jich v naší zemi urodí každý rok mnoho metrických centů. Jak na to, vám poradí zahradnice Jana Poncarová.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Dnes máme na výběr různé druhy bylin, některé jsou tradiční, jako třeba majoránka nebo kopr. Jiné k nám přišly ze Středomoří, například tymián. V kuchyni zužitkujeme bazalku k dochucení italské kuchyně nebo salátů. Oregano neboli dobromysl je vhodný k přípravě mas, těstovin, salátů. Tymián je skvělý k přípravě ryb nebo masitých pokrmů.

K pečenému masu nebo bramborům se hodí rozmarýn. Kadeřavá petržel je výborná do polévek. Šalvěj, kterou má řada z nás spojenou s kloktáním při bolestech v krku, dobře dochutí třeba paštiky nebo maso. K přípravě nealkoholických nápojů můžeme využít mátu. Na čaj na dobré spaní zase meduňku.

Sazenice bylinek
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Sazenice bylinek

Jak správně pěstovat bylinky

Většina bylinek potřebuje slunce, to platí hlavně o středomořských bylinkách – tymián, rozmarýn, levandule, bazalka – ta potřebuje i hodně vláhy. Stín snese máta. Pro pěstování v truhlíku se hodí většina bylinek, kromě již zmíněných např. bazalka, levandule, kadeřavá petržel, koriandr, pažitka. Potřebují propustnou půdu, nejlépe speciální substrát pro bylinky ze zahradnictví. Orientace bylinkového záhonu je nejlepší na jižní (jihovýchodní) stranu. Vybírejte závětrné místo.

Výsev bylinek do pěstební misky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Výsev bylinek do pěstební misky

Kombinace bylinek a zeleniny

Pěstovat se mohou bylinky v samostatném truhlíku nebo můžeme vybrat kombinace, které si se sebou rozumějí. Například bazalka, kadeřavá petržel, koriandr, pažitka, levandule nebo tymián a řeřicha.

Bylinky z truhlíku
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Bylinky z truhlíku

Bylinky kombinujeme nejen mezi sebou, ale i se zeleninou. Například společný výsev kerblíku, salátu a ředkviček – lze je pěstovat pohromadě, podobně jako na záhoně. Spolu s nimi můžeme vysít například ředkvičky. I mladé listy z ředkviček jsou jedlé a dobré do salátů. Stejně tak je to i s listovou zeleninou. Truhlíkům se salátem na balkonu vybereme takové místo, kam jde po část dne slunce, ale kde to nepraží. Jinak musíme vymyslet, jak budeme rostlinám v parném létě stínit. Salát pod náporem slunce vybíhá rychle do květu a potom není dobrý. Saláty hodně zaléváme, rostou potom rychle a jsou křupavé. Z listů je i dobré pesto.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: 3. 3. 2024, Autor: Václav Postránecký, Profil autora: Václav Postránecký