reklama

Pěstitelský úspěch závisí i na správném uskladnění plodů

Dobře sklidit a uskladnit sklizené ovoce se každému pěstiteli nepodaří. Ne každý má vhodné podmínky a tak ovoce, které by mělo vydržet celou zimu, velmi brzy scvrkává, předčasně měkne a jeho charakteristické vlastnosti se ztrácejí. Ovoce by se mělo skladovat v dobře větratelných místnostech nebo sklepích se stejnoměrnou teplotou, bez pronikání přímého slunečního světla a vždy samostatně. 

i (Zdroj: Ludmila Dušková)
Při skladování ovoce dbáme na to, aby byly plody dostatečně zralé a zdravé (Zdroj: Ludmila Dušková)

Při skladování je vhodné ovoce dávat do dřevěných lísek nebo přepravek z umělé hmoty, naskládaných na sebe. Před uskladněním se vyplatí dokonalé vytřídění poškozených plodů. Pro cirkulaci vzduchu se spodní bedna podloží nebo nechá prázdná. Regulace teploty se provádí větráním. Skladovací teplota u jablek je 1-5 °C, u hrušek 1-4 °C. Teplota nad 6 °C urychluje zrání a podporuje vznik hnilobných procesů. Sušší vzduch, pod 80 %, pak vyvolává scvrkávání plodů.

Vytříděná jablka
i (Zdroj: Ludmila Dušková)
Poškozené plody vytřídíme

Úspěch skladování ovoce závisí také na celé řadě dalších faktorů, které si připomeneme:

  • sklizeň podle odrůd - pozdě sklizené plody mají kratší skladovatelnost, naopak podtržené plody mají špatné chuťové vlastnosti, vadnou a scvrkávají se
  • půdní podmínky - plody sklizené z těžkých půd se uchovávají hůře
  • poloha - plody sklizené ve vyšších nadmořských výškách mají delší trvanlivost
  • hnojení - plody sklizené se stromů přehnojených dusíkem mají sníženou trvanlivost
  • řez stromů - stromy se správně provedeným řezem se stejnoměrně rozloženým plodonosným obrostem dávají lepší a trvanlivější plody
Odrůdy
i (Zdroj: Ludmila Dušková)
Ovoce sklízíme a skladujeme podle odrůd

Kdy sklízet

Ovoce sklízíme za suchého počasí po opadnutí rosy. Při česání za deště se ovoce snadno kazí a snižuje se jeho trvanlivost. Češeme buď ručně, nebo si vezmeme na pomoc praktický česáček na ovoce. Už během sklizně třídíme na nepoškozené, s menšími vadami a spadané.  Především plody napadené strupovitostí, malé nebo poškozené se vyplatí odvést do sběru či zpracovat na mošt ihned po vytřídění. Ovoce zbytečně nepřesypáváme. Kdy tedy ovoce otrhat? Podzimní odrůdy na začátku sklizňové zralosti, zimní druhy o něco později.

Sběrač
i (Zdroj: Fiskars)
Česáček na ovoce je velmi praktickým pomocníkem

Přehled sklizně nejběžněji pěstovaných odrůd:

Název odrůdy

Plod

Sklizňová zralost

Konzumní zralost

Letní jabloně

'Hana'

světle zelený, střední až velký

polovina srpna

nejvýše měsíc

'James Grieve Red'

žlutozelený, střední až velký

3. dekáda srpna

2 až 3 týdny

'Julia'

tmavočervený, středně velký

2. polovina července

ihned

'Primula'

zelenožlutý s červení, menší

2. polovina srpna

ihned

Podzimní jabloně

'Akane'

žlutý s červení, střední až menší

polovina září

po sklizni

'Diadem'

červený, střední až nadprůměrný

polovina září

říjen až listopad

Zimní jabloně

'Aneta'

světle žlutý, velký

počátek října

konec října až leden

'Angold'

zelenožlutý, velký

2. polovina září

říjen až březen

'Bohemia'

červený, velký

konec září, říjen

říjen až březen

'Florina'

středně velký až menší

během října

únor až duben

'Golden Delicious'

celožlutý, středně velký

od poloviny září

říjen až duben

'Goldstar'

zlatožlutý, velký

první polovina října

listopad až březen

'Idared'

zlatooranžový, střední

druhá dekáda října

březen až květen

'Jonagold'

zelenožlutý, střední až větší

začátkem října

prosinec až březen

'Jonalord'

červený až nahnědlý, velký

druhá dekáda října

leden až červen

'Karmína'

karmínový, střední

konec září, říjen

prosinec až březen

'Lotos'

celočervený, střední až velký

poslední dekáda září

prosinec až únor

'Melodie'

žlutobílý, střední

konec září

listopad až březen

'Melrose'

zelenožlutý, velký

polovina října

leden až květen

'Otava'

žlutý s oranžovým, střední

2. a 3. dekáda října

prosinec až březen

'Rajka'

žlutý s červenou, střední až velký

počátek října

prosinec až únor

'Rubín'

červený, velký

konec září

listopad až březen

Letní hrušně

'Clappova'

žlutavě zelený, velký

polovina srpna

polovina srpna až září

'Laura'

zelený, velký

konec srpna až září

ihned

'Radana'

zelenožlutý s červenou, střední

polovina srpna

konec srpna

Podzimní hrušně

'Armida'

žlutozelený, střední

polovina září

říjen až listopad

'Boscova Lahvice'

žlutozelený, střední až velký

polovina září

ihned

'Elektra'

kónický s oranžovým, velký

konec srpna až září

září

'Konference'

zelený s hnědým, střední až velký

konec září až říjen

říjen až listopad

Zimní hrušně

'Bohemica'

žlutý s růžovým, střední až velký

polovina října

prosinec až leden

'Dicolor'

žlutý a červenou, střední

začátkem října

polovina prosince

'Erika'

žlutozelený, velký

1. dekáda října

prosinec až leden

'Lucasova'

zelenožlutý s růžovým, velký

polovina října

polovina listopadu

'Nela'

celožlutý, středně velký

počátek října

polovina ledna

Pěstitelé se mnohdy dopouštějí zásadní chyby, když oddalují uskladnění sklizeného ovoce. Je známé, že každý den, který uplyne mezi sklizní a uskladněním, zkracuje trvanlivost o týden. Především u hrušek je nutné, aby do 24 hod od načesání byly uskladněny. Skladovat je nejlépe plody střední velikosti, zcela zdravé, neporaněné a neotlučené. Před skladováním by se neměly omývat. Jablka a hrušky by se neměly skladovat s cibulí, česnekem nebo bramborami, protože rychle přejímají cizí pachy. Plody rovnáme do lísek po odrůdách (nikdy nedáváme několik odrůd dohromady) tak, aby dříve konzumně dozrávající odrůdy byly na kraji a tvrdé zimní vzadu. Ke všem lískám by měl být přístup pro kontrolu plodů.

Hrušky
i (Zdroj: Ludmila Dušková)
Hrušky nasávají pachy z okolí, proto je skladujeme odděleně

Po naskladnění nikdy nezapomínáme na důkladné a pravidelné větrání, protože dozrávající ovoce vydechuje plyny, které urychlují zrání plodů. Během skladování kontrolujeme zdravotní stav a odstraňujeme napadené plody. Přesto se však v průběhu skladování velmi výrazně mohou projevit fyziologické poruchy plodů, které během sklizně buď byly málo patrné, nebo se ještě neprojevily.

Především se jedná o hořkou pihovitost - v období sklizně, ale především během skladování se na plodech objevují mírně propadlé, šedozelené, nejčastěji 3-5 mm velké skvrny. Ty se mohou spojovat a vznikají pak různě velké mírně propadlé plochy. Pod poškozenými místy je dužnina tmavě zbarvena. Příčinou onemocnění je narušení metabolismu uhlohydrátů v důsledku nedostatku vápníku v plodech. Výskyt dále ovlivňují povětrnostní a půdní podmínky, nevyrovnaná výživa, především nadbytek dusíku a draslíku. Vzniku onemocnění předcházíme vyrovnanou výživou a vhodnými hnojivy a postřiky. Ošetřuje se od konce června v 4-6× v 10-14denních intervalech.

Hořká pihovitost
i (Zdroj: Ludmila Dušková)
Hořká pihovitost - na plodech se objevují mírně propadlé, šedozelené, nejčastěji 3-5 mm velké skvrny

Sklovitost - v období dozrávání, zralosti a především v době skladování objevujeme na průřezu plodů průhledná, sklovitá, různě velká místa. Postižení může zasáhnout celý plod. Sklovitost se většinou šíří od jádřince. Může však být i pod slupkou, která je nad postiženými místy nenápadně odlišně zbarvena. Sklovitost vzniká v důsledku proniknutí vody do mezibuněčných prostorů. K tomuto poškození dochází především při rychlém nárůstu plodů v důsledku vydatných dešťů po období sucha. Riziko poškození zvyšuje nadměrné hnojení dusíkem.

Sklovitost
i (Zdroj: Ludmila Dušková)
Sklovitost - v období dozrávání, zralosti a především v době skladování objevujeme na průřezu plodů průhledná, sklovitá, různě velká místa

Sazovitost - je velmi nápadné a nezaměnitelné zbarvení slupky dočerna. Původcem tohoto stavu je houba, Gloeodes pomigena. Příznaky poškození jsou velmi nápadné, plody mají zelenočerné rozmyté skvrny, které pokrývají velkou část povrchu jablka, mnohdy i celý plod. Skvrny se dají setřít nebo omýt vlažnou vodou. Plody jsou však nevzhledné a mají horší skladovatelnost.

Sazovitost
i (Zdroj: Ludmila Dušková)
Sazovitost je velmi nápadné a nezaměnitelné zbarvení slupky dočerna

Kromě, nejčastěji se vyskytujících, výše uvedených vad se velmi často setkáváme u skladovaného ovoce také s nejrůznějšími hnilobami. Nejčastěji však pozorujeme při pravidelných kontrolách výskyt černé moniliové hniloby - slupka jablek je černá, kožovitá, lesklá. Tato choroba má snad jedinou výhodu, která spočívá v tom, že se nešíří na zdravé plody. Toto onemocnění je vlastně skladištní forma moniliové hniloby. Napadené plody okamžitě odstraňujeme. Z dalších skládkových hnilob jsou jablka napadána celou řadou dalších hnilob včetně skládkového hnědnutí slupky.

Tipy:

  • Úspěch skladování závisí také na správné volbě sklizně podle odrůd. Plody pozdě sklizené mají kratší skladovatelnost.
  • Před uskladněním ovoce se vyplatí dezinfekce skladu pomocí síření nebo alespoň vybílení stěn.
  • Velmi dobře se pro delší skladování osvědčují odrůdy Topaz, Melrose, Selena, Rubinola, Idared, Spartan ze starých odrůd Panenské ad. Ztráty hnitím bývají u těchto odrůd poměrně nízké. Nemají sklon ani ke scvrkávání a vadnutí, proto jsou velmi vhodné pro drobné pěstitele.
  • Pokud nemůžeme ve skladovacích prostorech dodržet teplotu do 5 °C a neudržuje se ani odpovídající vlhkost vzduchu, mají plody sklon ke scvrkávání. Vyplatí se tedy zakrýt lísky či přepravky s ovocem fólií.

Podívejte se, jak uskladněné plody kontrolovat:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 16. 9. 2021, Autor: Ludmila Dušková, Profil autora: Ludmila Dušková