reklama

Pěstujte tyto odrůdy cibule, které vám vydrží do jara

Cibule je jednou ze surovin, bez které se v kuchyni ve většině případů neobejdete. Jak ji ale pěstovat tak, aby vypěstované kusy vydržely celou zimu až do další sezóny? Stačí vybrat skladovatelné odrůdy cibule, které bez problémů zvládnou chladné měsíce. Které to jsou?

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Skladovat lze cibule všech barev (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Ačkoli se to nezdá, je teď ten vhodný čas poohlédnout se po skladovatelné odrůdě cibule, kterou si příští rok budete chtít vypěstovat. Odrůd je opravdu hodně, ale jen některé zimu opravdu vydrží bez újmy a zároveň výborně chutnají. A protože se také všechny dají pěstovat z osiva, můžete si ho v průběhu zimy nakoupit a být tak na jaro a výsev připraveni.

Obří cibule Globo

Globo je lahůdková odrůda cibule se světle hnědou slupkou, která dorůstá velké velikosti, hmotnost plodu bývá až 1 kg. Protože má menší obsah silic a jemnou nasládlou chuť, hodí se hlavně k použití za studena do salátů.

Dobře skladovatelná červená odrůda cibule Grenada

Na zahradě vám určitě nesmí chybět některá z červených cibulí. Dobře skladovatelná odrůda cibule je například Grenada. Má kulatý tvar a váhu plodu okolo 190 g. Jde o ranou, velmi výnosnou odrůdu s krásnou karmínově fialovou barvou suknic. Protože se hodí i k zpracování za studena pro svou jemnou chuť, využijete ji k dobarvení salátů.

Červená cibule Grenada
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Červená cibule Grenada

Tosca netradičního tvaru

Mezi běžné kuchyňské skladovatelné odrůdy cibule, ovšem s netradičním tvarem, je oválná Tosca. Plody mají hmotnost kolem 150 g, na délku potom i 14 cm, a průměr kolem 5 cm. Jde o polopozdní nebo pozdní odrůdu, která se dobře zpracovává – neklouže, neujíždí a krájí se zejména na plátky. Je to také pevná a trvanlivá odrůda, která vydrží uskladněná až do nové cibule.

Odrůda Tosca se díky tvaru dobře krájí
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Odrůda Tosca se díky tvaru dobře krájí

Klasická odrůda Stalagmit

Co do velikosti je klasickou odrůdou s výbornou chutí Stalagmit. Je to raná až poloraná odrůda váhy kolem 160 g, kulatá a velmi výnosná. Barvu má žlutohnědou.

Mezi klasické odrůdy patří Stalagmit
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Mezi klasické odrůdy patří Stalagmit

Zajímavá šalotka Schelia

Zajímavou odrůdou s dobrou skladovatelností je šalotka Schelia. Má štíhlý, vejčitý tvar. Hodí se na veškeré použití v kuchyni, a to i za studena díky své sladké a jemné chuti. Má i netradiční růžovou barvu.

Chybět nesmí ani bílý Avalon

Poslední barvou, která nesmí na zahradě chybět, je bílá cibule odrůda Avalon. Poloraná odrůda má plody o hmotnosti zhruba 100 g a hodí se i k přímé konzumaci či konzervování, má jemnou chuť. Její nevýhodou je horší skladovatelnost, brzy totiž vybíhá do natě.

Cibuli vyběhlou do natě můžete zasadit
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Cibuli vyběhlou do natě můžete zasadit

Tip:

Jde vám cibule do natě? To nemusí být na škodu – stačí ji vysadit do květináče a nať sklízet a konzumovat, obsahuje velké množství vitaminů, především vitaminu C.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: 6. 10. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová