reklama

Výsadbu zeleniny neuspěchejte, pozor na zbytečné chyby

Přichází čas výsadby zeleniny z předpěstované sadby. Mnoho z nás v této době ale udělá spoustu zbytečných chyb, které způsobí úhyn mladých rostlin, nebo vedou ke zbytečně nižšímu výnosu. Pojďme se podívat na to, jak si úrodu zajistit co nejvyšší.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Výsadbu zeleniny provádějte šetrně, zabraňte vysypání substrátu z kořenového balu (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Výsadba zeleniny z předpěstované sadby se provádí zásadně až po pominutí posledních jarních mrazíků, které mnoho z vás dokážou velmi nemile zaskočit. Zvláště teplomilné druhy zelenin, jako jsou okurky nebo rajčata, mohou na velmi nízké teploty reagovat žloutnutím listů a celkovým zastavením růstu. Přízemní mrazíky také dokážou tyto druhy spolehlivě zahubit.

Plánování a příprava půdy

Před zahájením výsadby zeleniny je nutné vše velmi pečlivě naplánovat. Jde o nutnost pravidelného střídání plodin na záhonech z preventivních důvodů a také k zamezení jednostranné únavy půdy, případně potlačení rizika některých velmi nepříjemných nemocí rostlin. Strašákem je hlavně nádorovitost košťálovin vyskytující se tam, kde se ve zvýšené míře pěstují brukvovité druhy, jako je ředkvička, zelí, květák, kedlubna nebo kapusta.

K výsadbě zeleniny si vezměte i sázecí lopatku a konev s vodou
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
K výsadbě zeleniny si vezměte i sázecí lopatku a konev s vodou

Před zahájením výsadby proveďte důkladné nakypření půdy hráběmi nebo malou okopávačkou. Dobrou kondici půdy podpořte například přídavkem kompostu, který je pro zeleninovou zahrádku důležitým zdrojem živin. Nikdy před výsadbou nehnojte chlévským hnojem.

Výsadba ze zakořeňovačů a nádob

Vlastní výsadbu je vhodné provádět nejlépe k večeru, kdy již tolik nesvítí slunce a nehrozí tak spálení listů mladých sazenic. Před zahájením sázení nechejte kořenový bal důkladně nasáknout vodou, díky čemuž bude následné vyjímání sazenic snadné. Nikdy substrát z kořenů po vyjmutí nevyklepávejte, díky neporušenému balu pak zelenina dobře zakoření do půdy.

Salát v sadbovači
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Salát v sadbovači

Zaměřte si spon mezi jednotlivými rostlinami, vyhlubte jamky a jejich dno zalijte. Pak do každé jamky umístěte sazenici, půdu kolem ní dokonale přitlačte a mírně zalijte. Pravidelné zalévání je nutné ve dnech bez deště, zalévejte vždy ráno a večer a za slunečného počasí nezalévejte na listy, protože kapky vody působí jako lupa a sluneční záření znásobují.

Zdroj informací: floranazahrade.cz

Publikováno: 7. 5. 2023, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček