reklama

Sklizeň ovoce na podzim a jeho uskladnění

Je podzim a s ním je kromě mnoha jiných prací na zahradě spojená také sklizeň ovoce. Jablka, hrušky, ořechy a další ovoce je potřeba očesat a uskladnit na vhodném místě. Připomeneme si, jak ovoce ze stromů sklízet a jak je uskladnit, aby co nejdéle vydrželo v dobré kondici.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sklizeň ovoce na podzim a jeho uskladnění bychom měl brát vážně a zodpovědně, jinak můžeme o úrodu přijít (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Podzimní sklizeň ovoce 

Aby si ovoce uchovalo svou čerstvost co nejdéle, je mimo jiné velice důležité to, abychom je sklízeli ve vhodnou dobu. Správná sklizeň ovoce má svá pravidla a podceňovat je, nebo dokonce ignorovat, se nám nikdy nevyplatí.

Jablka a hrušky musí dosáhnout správné sklizňové zralosti, teprve potom je můžeme sklízet. Jak ale poznat, jestli je naše ovoce na stromech už dostatečně zralé, abychom mohli sklizeň ovoce zahájit? Existuje několik identifikátorů, podle kterých poznáme, že již můžeme sklízet:

  • ovoce se lehce odděluje od větve
  • padá ze stromu i za bezvětří
  • při rozkrojení ovoce nalezneme v jádřinci již hnědá jádra
  • zelená jablka a hrušky se začnou zbarvovat mírně do žlutozelena
  • ovoce s červenou slupkou se sklízí, jakmile se vybarví do hnědočervena až zářivě červené barvy
Sklizeň jablek a ostatního podzimního ovoce vrcholí
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Sklizeň jablek a ostatního podzimního ovoce vrcholí

Podzimní odrůdy se sklízejí hned na začátku sklizňové zralosti, zimní druhy o něco později. Proč? Protože většina těchto odrůd dozraje až ve sklepě nebo ve spíži, kde bude mít optimální teplotu, tmu a přiměřenou vlhkost vzduchu. Důležité je udržování stálé teploty, vlhkost vzduchu by se měla pohybovat kolem 75 %. Je-li ve sklepě příliš sucho, plody budou náchylné na sesychání a scvrkávání se. Při vysoké vlhkosti naopak plesniví a hnijí.

Sklizená jablka je potřeba správně uskladnit
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Sklizená jablka je potřeba správně uskladnit

Sklizeň ovoce je potřeba si naplánovat při suchém počasí, kdy není mráz a je odpoledne. Není vůbec vhodné ovoce sklízet za deště nebo ranních mlh, protože veškerá tato vlhkost ulpí na ovoci, které se začne brzy kazit. Sklízíme pouze zdravé a pevné plody bez viditelných známek poškození. Pokud nějaký plod poškodíme při sklizni ovoce sami, vyřadíme jej k rychlé konzumaci nebo zpracování v kuchyni.

Sklízíme pouze vyzrálé a zdravé plody
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Sklízíme pouze vyzrálé a zdravé plody

Ovoce češeme ideálně ručně. Každý plod při česání rukou nadzdvihneme, až se stopka oddělí od větévky. Důležité je, aby se plody nepomačkaly. Ovoce také zásadně neházíme z výšky do košíku nebo do přepravky. Natlučené ovoce má sklony k rychlému kažení a zahnívání. Tam, kam nedosáhneme rukou ani ze žebříku, nám může pomoci česáček. Je to jednoduchý, ale praktický pomocník.

Pokud nás unavuje lezení po žebříku, pořídíme si česáček
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Pokud nás unavuje lezení po žebříku, pořídíme si česáček

Vyzkoušejte praktický QuikFit Sběrač ovoce, který snadno a šetrně sklízí ovoce i z těch nejvyšších větví. Má optimální design se širokým otvorem, který nasměruje ovoce na konec špiček pro snadné stažení z větve. Poutka FiberComp® jemně táhnou zralé plody z větví, aniž by je pomačkala. Síťovaná taška, kterou lze prát v pračce, zachytí sklizeň a umožní vám sklizeň ovoce sofistikovaně a bez námahy. Dosáhnete výšky až 6 metrů bezpečně ze země pomocí teleskopických tyčí QuikFit

Po sklizni ovoce pročistíme celý strom i okolí. Nikdy nenecháváme spadaná jablka nebo hrušky jen tak ležet na zemi. Je velmi pravděpodobné, že jednak v teplém podzimu přilákáme nenechavý hmyz a za další se poškozeného ovoce stane dočasným příbytkem škůdců. Nemocné a již nekrotizované plody nenecháváme na stromě. Zárodky chorob by pokračovaly ve vývoji a vytvořily by spory, kterými se nemoci šíří. Všechny tyto plody sesbíráme v době, kdy probíhá sklizeň ovoce, ale rovnou je zlikvidujeme (takové plody není vhodné dávat ani do kompostu, choroby se mohou rozšířit).

Uskladnění plodů po sklizni ovoce

Po sklizni ovoce plody roztřídíme podle odrůdy a podle kondice. Jablka ani hrušky neomýváme, na povrchu plodů je totiž ochranná vrstva, díky níž jsou plody chráněny před nákazami. Ovoce omyjeme až před konzumací. Důležité je, aby jablka i hrušky byly sklízeny se stopkou. Je-li totiž stopka vytržena, mají do plodu volný přístup plísně a další infekce, takže se i krásný zdravý plod postupně začne kazit. Natlučené, nakousané nebo nahnilé ovoce vytřídíme bez ohledu na odrůdu.

Při ukládání ovoce k uskladnění sklep nebo komoru uklidíme a vydezinfikujeme. Zabráníme tak případnému bujení nežádoucích chorob a plísní. Jednou za čas je vhodné uskladněné ovoce zkontrolovat. Hnijící plody či kusy napadené plísní ihned likvidujeme, zamezíme tak šíření nákazy na zbylé ovoce. Sklizeň ovoce není jen pouhé otrhání plodů ze stromu. Následné uskladnění je téměř klíčové pro to, aby nám plody vydržely v dobré kondici po co nejdelší dobu.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Zahradník po ruce; Fiskars; abecedazahrady.dama.cz; hobbymanie.tv; jarabak.cz

Publikováno: 20. 11. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová

Mohlo by vás dále zajímat

Suchá semena pro výsev v dalším roce

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Mokrá semena z rajčat a okurek jsme si již ukazovali. Ovšem je potřeba si ukázat i sběr a uchovávání suchých semen.